субота, 4. фебруар 2012.

Nestaju bukve na Rajcu

LJIG - Seča šume na Rajcu, vrhu planine Suvobor, poslednjih godina izaziva opšte negodovanje stanovnika Ljiga. Nadležni, u JP „Srbijašume“, međutim, objašnjavaju da staro drveće zaklanja svetlost neophodnu za rast mladica i da je to glavni razlog seče.
- Izvori su presušili jer nema dovoljno drveća da zadrži vlagu i spreči njeno isparavanje. Starost ove bukove šume je nešto više od 60 godina, što je manje od prosečnog životnog veka bukve. Zato je i nejasno zašto je drveće u šumi odstranjeno pre roka - kaže meštanin Rajko Matović.

Nadležni iz „Srbijašuma“ ističu da je životni vek bukovog drveća, kojeg u šumama Rajca ima najviše, oko 120 godina. Na prostoru od 25 hektara prostire se oko 11.000 kubika bukovog drveta i određeno je da se poseče 14 odsto od ukupne kubikaže.
- Seča se obavlja zakonski, na osnovu plana gazdovanja za jednodomne šume koji je izdalo Ministarstvo za privredu i šumarstvo. Kao javno preduzeće, ne bavimo se nikakvim nelegalnim radnjama, radimo sve kako država nalaže. Dakle, ne činimo ništa što bi ugrozilo očuvanje prelepe šume, koja će na Rajcu uvek postojati - kaže Đuro Gvozdenović, direktor iz JP „Srbijašume“ zadužen za ovaj okrug.

autor: Kalimero, preuzeto iz Kurira

Нема коментара:

Постави коментар

PVC stolarija

Servis bele tehnike

Skola nemackog jezika

Uredjenje enterijera

Bubice

Akumulatori

Auto servisi

Auto delovi

Auto gas ugradnja

Izrada sajtova

Selidbe

Auto stakla

Nekretnine Beograd

Bmw delovi

Servis letve volana

Servis servo pumpe

Laptopbaterija

Iznajmljivanje kluba

Adaptacija stanova, renoviranje stanova, Beograd